Koronatestaus meillä Ikiomassa

Ikiomasta PCR ja antigeeni koronatestit

Ikiomasta on saatavilla koronavirustestejä PCR-menetelmällä ja antigeeni- eli pikatestinä.

PCR-testin tulos valmistuu 1–2 vuorokaudessa ja tulos on katsottavissa Omakannasta ja koronpassissa. PCR-testin hinta on 189 € / testi.

Antigeeni- eli pikatestin tulos valmistuu 15 minuutissa ja tulos on katsottavissa myös Omakannasta. Antigeenitestin hinta on 109 €/testi.

Lisäksi Ikiomasta on saatavilla vasta-ainetestejä, joilla voidaan tutkia rokotevastetta tai aiemmin sairastettua koronavirustautia.

Koronatestit koronapassia varten

Koronatestin testitulostodistus toimii koronapassina Suomessa, jos henkilö on saanut testistä negatiivisen testituloksen. Tähän testaukseen soveltuvat sekä PCR-testit että antigeeni- eli pikatestit. Koronapassista voit lukea lisää esimerkiksi sosiaali- ja terveysministeriön koronapassi-sivuilta.

Koronatestit matkaa varten

Mikäli tarvitset koronatestituloksen matkaa varten, tarkistathan hyvissä ajoin etukäteen matkakohteen ja lentoyhtiöiden mahdolliset testivaatimukset. Kaikki maat eivät välttämättä hyväksy pikatestituloksia, vaan matkailijoilta voidaan edellyttää PCR-testi, jonka testituloksissa on 1–2 päivän viive.

Matkailuun liittyvissä tilanteissa suosittelemme tarkistamaan vaadittavat koronatodistukset esimerkiksi THL:n tai rajaviranomaisilta.

Saat Ikiomasta matkaasi varten tarvittaessa myös Fit to fly -todistuksen (20 €). Muistathan mainita todistuksesta jo testiaikaa varatessasi ja varaa mukaasi passi (passin numero tarvitaan todistukseen).

Koronaviruksen vasta-ainetesti

Koronaviruksen vasta-ainetestillä voidaan selvittää, onko elimistö kehittänyt vasta-aineita joko koronavirusrokotuksen tai sairastetun taudin kautta. Testillä on useimmiten mahdollista erottaa sairastettu COVID 19 -tauti ja COVID 19 -piikkiproteiinirokotevaste toisistaan. Testi suositellaan otettavaksi aikaisintaan noin kuukausi sairastetun koronavirusinfektion tai koronarokotuksen jälkeen. Testi ei anna suoraa tietoa koronavirusta vastaan muodostuneesta mahdollisesta suojasta,  eikä sitä voi tällä hetkellä (2/2022) käyttää matkustaessa virallisena todisteena sairastetusta koronavirustaudista. Testi tehdään tavallisesta verinäytteestä, eikä se edellytä erityisvalmisteluja. 

Ajanvaraus

Ajanvaraus koronatestaukseen: ajanvarausta suositellaan tehtäväksi puhelimitse p. 015 321 320, jotta varmistutaan testin sopivuudesta ja vastausajankohdasta esimerkiksi matkaa ajatellen. 

Testiin voi tulla myös oireisena, jolloin näytteenotto tapahtuu erillisen sisäänkäynnin yhteydessä Hallituskadun puoleisella seinustalla. Tällöin ajanvaraus on tehtävä aina puhelimitse numeroon puh. 015 321 320.

Huolehdithan hyvästä hygieniasta ja käytät maskia asioidessasi Ikiomassa!

Positiivinen tulos edellyttää karanteenia.

Ajanvaraus vasta-ainetestiin: Vasta-ainetestiin voit varata ajan oireettomana Ikioman laboratorioon suoraan verkosta, Ikioman mobiilisovelluksesta tai puhelimitse p. 015 321 320.

Koronavirustestien Kela-korvaukset

Sairaudenhoitoa varten tehdystä koronavirustestistä saa lääkärin lähetteellä Kela-korvauksen. Esim. työnantajaa tai matkaa varten tehdystä testistä ei saa Kela-korvausta.


Ajankohtaista asiaa terveydestä

Kuulo voi heikentyä monesta syystä

Ikiomassa vastaanottava korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri Jyrki Kaukonen kertoo, mitä syitä kuulon alenemisen taustalla voi olla ja miten omasta kuulosta kannattaa pitää huolta. Lue lisää