Psoriasista tai muita iho-ongelmia? Lue viisi kysymystä ja vastausta valohoidosta

UV-valohoitoa on käytetty vuosikymmenien ajan erilaisten iho-ongelmien kuten psoriaasin ja atooppisen ihottuman hoitoon. Lue Ikiomassa valohoitoja antavan Minna Kuntun haastattelu!

UV-valohoitoa on käytetty vuosikymmenien ajan erilaisten iho-ongelmien kuten psoriaasin ja atooppisen ihottuman hoitoon, sillä valohoidon on todettu tukevan ihon normaalia toimintaa ja vahvistavan sitä. Valohoidossa potilas saa auringon UV-säteilyn tiettyä, hoitavinta aallonpituutta iholle sopivina annoksina, jolloin ihossa oleva tulehdusprosessi vaimenee. Lääkärikeskus Ikiomassa vastaanottava haavahoidon ja ihonhoidon asiantuntija, sairaanhoitaja Minna Kunttu vastaa viiteen kysymykseen valohoidosta.

Kenelle valohoito sopii ja miten se vaikuttaa?

Useimmiten valohoitoa käytetään psoriasisihottuman ja atooppisen ihottuman hoidossa. Sillä voidaan hoitaa myös muunlaisia ihottumia, kuten urtikariaa, ja se onkin tehokas vaimentamaan ihon kutinaoiretta. Valohoito sopii tukihoitona muiden lääkkeellisten hoitojen kuten rasvausten rinnalle. Valohoito voi auttaa tilanteessa, jossa olisi tarpeen pitää lääkerasvauksesta taukoa, mutta iho ei pysy hyvänä ilman rasvaa.  Valohoito sopii hyvin kaikenikäisille kouluikäisestä ylöspäin. Lääkärikeskus Ikioman laitteistolla annetaan hoitosuositusten mukaista kapeakaistaista UVB-säteilyä, joka ei tunkeudu niin syvälle ihoon, mutta jonka vaikutus on tehokkaampaa.

Miten valohoitoa annetaan käytännössä? Sattuuko hoito tai onko se muuten hankalaa?

Hoito on varsin vaivatonta, sillä potilaan ei tarvitse tehdä muuta kuin mennä avaran kaappimallisen laitteen sisälle hetkeksi seisomaan ilman vaatteita. Mikäli ihottuma-alue on pieni, esimerkiksi vain kädessä, voidaan hoidossa käyttää pienempiä paikallishoitolaitteita.

Hoito suoritetaan ammattilaisen toteuttamana ja valvonnassa, ja se suunnitellaan huomioiden asiakkaan tilanne ja tarve. Hoito ei satu, ja on oikein annosteltuna muutenkin turvallista. Hoidossa on myös nopeaa käydä, sillä yhden hoitokerran kesto on vain muutamia minuutteja.

Yleensä valohoitoa annetaan noin 15–20 kerran sarjana, kaksi tai kolme kertaa viikossa. Nykyisin pyritään lopettamaan valohoito asteittain eli niin, että viikoittaisia hoitokertoja vähennetään vähitellen. Tällä pyritään pitämään saavutettua hoitovastetta pidempään yllä.

Miten nopeasti hoidon vaikutuksia eli ihon paranemista voi olla näkyvissä?

Jotkut ovat kokeneet, että esimerkiksi kutina lievittyisi heti ensimmäisistä kerroista alkaen. Valohoidon vaikutus on aina yksilöllinen, osalla se auttaa hyvinkin tehokkaasti ja pitkän aikaa, osalla taas vaikutus voi olla lyhytkestoisempi. Jos on huomannut ihovaivansa parantuvan tai lievittyvän kesän auringossa, saa yleensä erinomaisen avun myös laitteella annettavasta UV-valohoidosta.

Artikkeli jatkuu kuvan alla.

Valohoidon hoitotulokset ovat aina yksilöllisiä. Jos kesäaurinko on lievittänyt oireilua aiemmin, valohoito yleensä auttaa myös. Kuva: Minna Kunttu

Valohoidon sivuvaikutukset mietityttävät. Voiko valohoito olla vaarallista?

Oikein annosteltuna valohoidossa ei ole riskiä, että iho palaisi. Jokaisen potilaan hoito suunnitellaan yksilöllisesti kunkin ihon uv-säteilyn sietokyvyn mukaisesti. Säännöstelyn ja seurannan vuoksi valohoito on turvallisempaa kuin auringon ottaminen itse. Valohoito ei ole sopiva hoitomuoto, mikäli on sairastanut melanoomaa tai on ollut muita ihon pahanlaatuisia muutoksia. Eräät lääkkeet herkistävät valolle, tällöin hoidossa noudatetaan erityistä varovaisuutta.

Miten valohoitoon pääsee?

Mikkelin seudulla Lääkärikeskus Ikioma on ainoa UV-valohoitoa tarjoava yksityinen lääkärikeskus. Kun hoitoon tulee lääkärin lähetteellä, saa hoitokerroista Kela-korvauksen. Lähetteen ei tarvitse olla ihotautilääkäriltä, vaan sen voi saada esimerkiksi yleislääkäriltä tai työterveyslääkäriltä.


Ajankohtaista asiaa terveydestä

Kuulo voi heikentyä monesta syystä

Ikiomassa vastaanottava korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri Jyrki Kaukonen kertoo, mitä syitä kuulon alenemisen taustalla voi olla ja miten omasta kuulosta kannattaa pitää huolta. Lue lisää